Předmětem této diplomové práce bylo studium krystalizace vody v podchlazeném vodném roztoku sacharózy o vhodně zvolené koncentraci 50 hm%. Krystalizace vody v systému voda - sacharóza byla sledována za neizotermních podmínek metodou diferenční skenovací kalorimetrie. Z experimentálních dat byla určena teplota krystalizace vody, teplota skelného přechodu matrice a teplota následného tání ledu ve vzorku. Za podmínek izotermních i neizotermních byla sledována nukleace, růst krystalů vody, jejich morfologie a tání v roztoku sacharózy (50 hm%) metodou optické mikroskopie. Z naměřených dat byl určen charakter nukleace a byly stanoveny nukleační teplotní oblasti. Byla vyhodnocena rychlost růstu krystalů vody pro oblasti homogenní a heterogenní nukleace. Dále byly určeny morfologické typy krystalů vody. Ze získaných dat byly určeny rychlosti růstu jednotlivých tvarů krystalů. Byl stanoven průběh teplotní závislosti rychlosti růstu krystalů vody v roztoku a bylo stanoveno maximum této závislosti. Dále byla zjištěna závislost růstové rychlosti na stáří vzorku. Mikroskopicky bylo pozorováno tání vzniklých krystalů ledu a byla stanovena jejich teplota tání.