dc.contributor.advisor |
Slováková, Marcela |
|
dc.contributor.author |
Jerglová, Tereza
|
|
dc.date.accessioned |
2011-06-01T12:42:33Z |
|
dc.date.available |
2011-06-01T12:42:33Z |
|
dc.date.issued |
2011 |
|
dc.identifier |
Univerzitní knihovna (sklad) |
cze |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10195/38627 |
|
dc.description.abstract |
Teoretická část diplomové práce popisuje přírodní zdroje enzymu askorbátoxidázy, způsoby extrakce, selektivní precipitace proteinů a různé způsoby chromatografických purifikací. Praktická část této práce je zaměřená na ověření a optimalizaci jednotlivých kroků přípravy enzymu. Jako zdroj enzymu byla použita cuketa Cucurbita pepo medullosa. K chromatografickému čištění proteinu byl použit CM Sephadex C50 s gradientovou elucí. Výsledkem diplomové práce je ucelený postup laboratorní přípravy enzymu askorbátoxidázy od extrakce proteinu z přírodního materiálu, selektivní precipitace proteinů, selektivní membránové separace (ultrafiltrace), nízkotlaké kapalinové chromatografie až po lyofilizaci. |
cze |
dc.format |
84 s. |
cze |
dc.format.extent |
3347763 bytes |
|
dc.format.mimetype |
application/pdf |
|
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Práce není přístupná |
cze |
dc.subject |
askorbátoxidáza |
cze |
dc.subject |
purifikace |
cze |
dc.subject |
ultrafiltrace |
cze |
dc.subject |
lyofilizace |
cze |
dc.subject |
ascorbate oxidase |
eng |
dc.subject |
purification |
eng |
dc.subject |
ultrafiltration |
eng |
dc.subject |
freeze-drying |
eng |
dc.title |
Purifikace askorbátoxidázy izolované z cukety (Cucurbita pepo medullosa) |
cze |
dc.title.alternative |
Purification of Ascorbate oxidase separated from Zucchini (Cucurbita pepo medullosa) |
eng |
dc.type |
diplomová práce |
cze |
dc.date.accepted |
2011 |
|
dc.description.abstract-translated |
In the theoretical part of this thesis various natural sources of ascorbate oxidase are described, as well as methods of enzyme extraction, selective protein precipitation and techniques of its chromatographic purification. Experimental part of the thesis is focused on checking and optimizing particular steps of enzyme preparation. Zucchini (Cucurbita pepo medullosa) was used as the enzyme source. The protein was purified by chromatography on a CM Sephadex C50 column using gradient elution. The result is a complete laboratory procedure for ascorbate oxidase enzyme preparation starting with its extraction from natural source, followed by selective protein precipitation, selective membrane separation (ultrafiltration), low-pressure liquid chromatography, and, finally, freeze-drying of aqueous enzyme solution. |
eng |
dc.description.department |
Katedra biologických a biochemických věd |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Analýza biologických materiálů |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Mgr. |
|
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.identifier.signature |
D23709 |
|
dc.thesis.degree-program |
Speciální chemicko-biologické obory |
cze |
dc.description.defence |
1) Prezentace výsledků diplomové práce 2) Diskuze k posudkům vedoucího a oponenta diplomové práce 3) Diplomantka zodpověděla všechny dotazy a připomínky k diplomové práce |
cze |
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |