Strukturní analýza potravinových alergenů metodou mikrofluidní imunomagnetické separace

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Bílková, Zuzana
dc.contributor.author Jankovičová, Barbora
dc.date.accessioned 2011-05-02T09:10:24Z
dc.date.available 2011-05-02T09:10:24Z
dc.date.issued 2011
dc.identifier Univerzitní knihovna (sklad) cze
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10195/38472
dc.description.abstract Dizertační práce se zabývá izolací a identifikací epitopů s alergenním potenciálem modelového potravinového alergenu ovalbuminu. K tomuto účelu byla použita technika epitopového mapování, tzv. epitopová extrakce, založená na kombinaci proteolýzy alergenu imobilizovaným enzymem s následným vychytáním alergenních epitopů specifickými protilátkami vázanými na pevné fázi. Jako pevná fáze byly použity magnetické mikročástice a imunoafinitní izolace byly realizovány v mikrofluidním uspořádání, což přineslo řadu výhod. Identifikované alergenní epitopy mohou být následně použity k přípravě peptidových vakcín užívaných v rámci specifické alergenové imunoterapie. cze
dc.format 169 s.+ teze cze
dc.format.extent 4204974 bytes
dc.format.mimetype application/pdf
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Práce není přístupná cze
dc.subject ovalbumin cze
dc.subject potravinová alergie cze
dc.subject specifická imunoterapie cze
dc.subject epitopové mapování cze
dc.subject magnetické mikročástice cze
dc.subject imobilizace proteinů cze
dc.subject imunomagnetická separace cze
dc.subject mikrofluidní zařízení cze
dc.subject bioinformatika cze
dc.subject ovalbumin eng
dc.subject food allergy eng
dc.subject specific immunotherapy eng
dc.subject epitope mapping eng
dc.subject magnetic microparticles eng
dc.subject protein immobilization eng
dc.subject immunomagnetic separation eng
dc.subject microfluidic device eng
dc.subject bioinformatics eng
dc.title Strukturní analýza potravinových alergenů metodou mikrofluidní imunomagnetické separace cze
dc.title.alternative Structural analysis of food allergens by microfluidic immunomagnetic separation method eng
dc.type disertační práce cze
dc.contributor.referee Kopecký, Otakar
dc.contributor.referee Preisler, Jan
dc.date.accepted 2011
dc.description.abstract-translated The aim of this thesis is isolation and identification of allergenic epitopes of the model food allergen ovalbumin. The epitope mapping technique "epitope extraction" based on combination of allergen proteolysis using immobilized enzyme with subsequent capturing of allergenic epitopes by specific antibodies bound on the solid phase was utilized for this purpose. Magnetic microparticles were applied as solid phase and immunoaffinity isolations were performed in microfluidic arrangement, which offered many advantages. Identified allergenic epitopes can be consequently used for the preparation of peptide-based vaccines applied within specific allergen immunotherapy. eng
dc.description.department Katedra biologických a biochemických věd cze
dc.thesis.degree-discipline Analytická chemie cze
dc.thesis.degree-name Ph.D.
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.identifier.signature D23597
dc.thesis.degree-program Analytická chemie cze
dc.description.defence Dizertantka seznámila přítomné s tezemi a výsledky dizertační práce. Dále se k práci vyjádřila vedoucí práce doc. Bílková. Přítomni oponenti doc. Kopecký a doc. Preisler přednesli své oponentské posudky a dizertantka zodpověděla jejich dotazy a připomínky. Konstatováno, že nedošly žádné připomínky z venčí. V neveřejné části bylo konstatováno, že dizertantka splňuje podmínky pro udělení titulu Ph.D.. Následovalo tajné hlasování členů komise. cze
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet