Diplomová práce se zabývá problematikou potravinových alergií s důrazem na stanovení potravinových alergenů. V úvodní části jsou popsány jednotlivé potravinové alergeny a nastíněna problematika označování potravin obsahujících tyto látky. Významný je úsek týkající se vlastního analytického stanovení potravinových alergenů a procesů validace imunoanalytických metod. Základním požadavkem kladeným na experimentální část bylo prověření kvality komerčních souprav pro stanovení potravinových alergenů vyrobených firmou SEDIUM RD s.r.o.. K analýzám bylo vybráno 40 druhů potravin - tzv. nulových matric. Obsah alergenů byl stanoven 5 různými soupravami uvedeného výrobce. Neočekávaná přítomnost potravinových alergenů byla zjištěna ve vzorcích kuřecího masa (vaječné alergeny), nesolených a nepražených arašídů (vaječné alergeny) a žitné mouky (alergeny hořčice). Na základě mých výsledků byly modifikovány extrakční postupy vedoucí k eliminaci nežádoucí cross-reaktivity (alergeny vajec v kuřecím masu). V ostatních případech se cross-reaktivitu nepodařilo eliminovat a moje výsledky posloužily jako podklad k charakteristice cross-reaktivity dané soupravy. Tyto informace jsou velice důležité pro uživatele a jsou uvedeny v návodu k použití soupravy. V rámci validačního procesu soupravy pro stanovení alergenů hořčice jsem provedla stanovení analytické citlivosti, opakovatelnost extrakce, test ředění, intra-assay a vybrané zátěžové testy.