Homocystein a některé další aminothioly (cystein a cysteinyl-glycin) by mohly být považovány za rizikové faktory při rozvoji aterosklerózy a následných kardiovaskulárních onemocnění. U těchto látek se zjistila řada negativních účinků na lidský organismus - mohou poškozovat cévní endotel, ovlivňovat koagulační rovnováhu či podporovat produkci volných radikálů. Zaměřili jsme se na některé skupiny pacientů s onemocněními, která představují vyšší riziko pro rozvoj aterosklerózy a stanovovali u nich hladiny aminothiolů pomocí metody vysoce účinné kapalinové chromatografie s elektrochemickou detekcí. Hladiny celkového cysteinu, homocysteinu, cysteinyl-glycinu a methioninu jsme proměřili u diabetiků, hemodialyzovaných a obézních pacientů a porovnávali je s hodnotami v jejich kontrolních skupinách. U diabetických pacientů jsme naměřili významně zvýšené hladiny celkového cysteinu, homocysteinu a cysteinyl-glycinu, u hemodialyzovaných pacientů zvýšené hodnoty cysteinu a homocysteinu a u obézních pacientů hladiny cysteinu. Pozitivní korelaci mezi homocysteinem a cysteinem jsme zaznamenali při hladině homocysteinu do 20 ?mol/l u diabetiků a obézních pacientů. Lipoprotein(a) je považován za rizikový faktor pro rozvoj aterosklerózy. Jedná se o tzv. pojítko mezi aterosklerózou a trombózou. Vzhledem ke struktuře lipoproteinu(a) a volné thiolové skupině u aminothiolů se nabízí možnost, že aminothioly potencují patologické účinky lipoproteinu(a). Hladiny lipoproteinu(a) byly významně zvýšené jen u obézních pacientů. Skupiny se významně nelišily co do prevalence současně zvýšených hodnot lipoproteinu(a) a cysteinu, lipoproteinu(a) a homocysteinu. Pokusili jsme se modifikovat metodu pro stanovení redukovaných a oxidovaných aminothiolů, jejichž hladiny se pohybují v krvi ve velmi nízkých koncentracích. Vzhledem k výskytu řady interferujících látek je jejich stanovení touto metodou obtížné. Metoda je vhodná pro stanovení celkových a volných aminothiolů. Pro stanovení redukovaných aminothiolů se zdá jednodušší zvolit jinou formu detekce.